Je ziet het bij mij vaak, het woord Eigenheid. Maar wat is het nou precies? Wat betekent het?

Ik praat er het liefst de hele dag over, en tegelijkertijd vind ik het lastig om er woorden aan te geven. Want geen één woord en geen enkele zin geeft volledig weer wat Eigenheid is. Eigenheid is een gevoel, iets dat je moet ervaren om het echt te begrijpen. Je kunt het snappen, maar moeilijk uitleggen. Zoiets als verliefdheid. Het slaat nergens op, je kunt het niet uitleggen, maar je weet 100% zeker dat het klopt.

En toch ga ik het proberen. Ik ga proberen Eigenheid in woorden te vangen. Dat gaat niet makkelijk zijn en waarschijnlijk ook niet pretty. Maar ook dat is weer precies wat Eigenheid is 😉

Oké, komt ‘ie:

 

Eigenheid is je persoonlijkheid, alle facetten ervan. Het is wie je bent ten diepste. Wie je bent in een situatie waarin je je helemaal jezelf voelt. Waarin je je niet geremd voelt door anderen of door jezelf. Waarin je je veilig voelt om te doen wat jij het liefste wil, om te doen wat je op dat moment ingegeven wordt.

Eigenheid is dat gevoel wat je krijgt als je doet wat je het liefste doet. Als je datgene doet waar je vuurtje van aangaat. Waar je niet over na hoeft te denken, wat vanzelf gaat. Als je datgene doet waar jij niet over uitgepraat raakt, en waarvan je enthousiasme aanstekelijk is.

Eigenheid is je innerlijke licht. Iedereen heeft dat, maar niet iedereen laat het stralen. Het is dat licht in jou wat bij jou past. Wat laat zien hoe je bent, helemaal. Het is dat licht dat als je het laat stralen, dat de wereld een stukje mooier wordt. Maar vaak durven we niet, omdat we bang zijn dat het te fel is voor anderen. Maar weet je? Jouw licht is precies zoals het moet zijn. En het mag stralen, zo fel als maar kan.

Eigenheid is je innerlijke bron. Eigenheid is het fluisterstemmetje in jou, dat je vertelt wat je het liefste wil. En die je alles ingeeft wat je nodig hebt, precies op het moment dat je het nodig hebt. Het zijn die ingevingen waarvan je niet weet waar ze vandaan komen, waarvan je niet wist of vergeten was dat je ze in je had. Maar ze kloppen altijd. Eigenheid klopt altijd.

 

Eigenheid is niet nooit meer bang zijn, of niks meer spannend vinden. Eigenheid is iets spannend vinden en toch doen. Toch gaan. Je niet meer laten tegenhouden door angst. De angst aankijken, omarmen, bedanken en dan lekker gaan. Die stap zetten. Je droom verwezenlijken. Omdat je niet anders kunt.

Eigenheid heeft geen oordeel over jou. Als jij in je Eigenheid zit, is het altijd goed. Eigenheid geeft jou nooit het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dat je het niet waard bent om te doen wat je doet of te krijgen wat je krijgt.

Het heeft ook geen oordeel over jou als je er niet naar luistert. Hoe jij leeft is jouw keuze. Je hebt altijd opties en elke optie die je kiest is altijd goed. Eigenheid wordt nooit kwaad of ongeduldig. Het wacht gewoon altijd in jou, totdat je ervoor kiest om ernaar te luisteren en er wat mee te doen. En zelfs als je dat nooit in je leven doet, is het oké. Eigenheid heeft geen oordeel.

Eigenheid is ook niet perfect zijn. Eigenheid verlangt niet van jou dat je alles altijd alleen maar ‘goed’ doet, wat ‘goed’ ook betekenen mag. En tegelijkertijd is Eigenheid wel perfect zijn. Omdat vanuit Eigenheid alles altijd precies is zoals het zou moeten zijn. Elk moment is perfect en alles wat is is perfect. Dus ook jij. Ook met je onzekerheden, onzuiverheden, angsten en ‘tekortkomingen’. Je bent uniek, net als iedereen. En je bent perfect, precies zoals je nu bent.

Eigenheid verlangt dan ook niet van je dat je ‘verbetert’. Dat je meer gaat leren, meer ervaring hebt, beter je best doet, meer geld verdient, meer gaat werken, of juist minder, en alles al moet weten voordat je begint. Eigenheid is: alles wat je nodig hebt, zit al in je. En als je iets niet weet of kunt, dan is dat precies de bedoeling.

 

Eigenheid kan je de juiste weg wijzen. Kan je vertellen welke kant je op moet, welke richting jouw weg gaat. Maar het schreeuwt niet tegen je, het fluistert. En je moet soms je best doen om ernaar te luisteren.

Eigenheid kan je moed geven, kracht en wijsheid. Het laat je voelen dat je het aankunt, wat je ook te wachten staat. En het geeft ook aan wanneer je ergens nog niet klaar voor bent, wanneer iets nog niet jouw stap is.

 

Eigenheid laat je nooit in de steek. Het is er altijd, want het is jou. Je hebt het altijd bij je, altijd. Soms kan het lastig zijn om er contact mee te maken, om ernaar te luisteren of om te doen wat het van je vraagt.

 

Zo, dit was een poging. Al zou ik nog uren door kunnen gaan met typen, want Eigenheid is zoveel, zo diep dat je het nooit helemaal kunt bevatten en omschrijven.

En als je tot hier bent gekomen met lezen, heb ik een vraag voor je: wat raakt je aan dit stuk? Welk gevoel krijg je erbij? En wat zou je willen met dat gevoel? Laat het me weten. Via Instagram, LinkedIn, mail, of door 1-op-1 verder te praten. Gaan we samen op zoek naar wat Eigenheid voor jou is en wat jij ermee kunt.