Fijne feestdagen!

Ik had dit bijna niet geplaatst. Want heel eerlijk, ik werd er een beetje kriebelig van. Het is vandaag onofficieel de laatste werkdag van het jaar en de wensen voor toch nog mooie feestdagen zijn overal. Als iedereen iets doet, is mijn automatische reflex om het niet te doen. En het eigenlijk ook nog stom te vinden ook. Zo eigenwijs ben ik wel.

Maar vanochtend werd ik uitgedaagd door Manouk. Ik keek een keertje mee in haar Show Up Club, een club ondernemers die samen aan hun eigen content werkt. En als inspiratie gaf zij de opdracht, hoe kan het ook anders, om een oudejaarsbericht te schrijven met een terugblik op het jaar. Wat was je grootste les? En wat hebben jouw klanten aan die les?

Mijn eerste reactie was om te kokhalzen. Nee nee nee, dat wil ik dus juist niet! Veel te cliché, veel te normaal. Bah. Wil ik niet.

Maar daarna moest ik glimlachen om mijn eigen weerstand. Want weerstand zit er nooit zomaar. Er zit altijd iets achter. Maar wat? Dat is niet altijd even makkelijk te zeggen.

Ik kan er nu ook niet precies de vinger op leggen. Misschien is het heel simpel, is het gewoon mijn puurste ik om niet met de massa mee te willen. Om zelf te ontdekken. Zelluf doen, zoals een peuter dan zou zeggen. Of zit ik gewoon nog steeds (of nu pas) in m’n puberteit en komt daar die tegendraadsheid vandaan.

Misschien zit het ook wel dieper. En misschien is het dan ook meteen mijn les van dit jaar. Namelijk altijd je eigen plan trekken. Altijd doen wat jij wil, wat goed voelt voor jou. Niet dingen doen omdat anderen ze doen. Of omdat het ‘zo hoort’. Maar dingen doen omdat jij het wil. Omdat het past bij jou en wie je bent. Omdat jouw binnenste stemmetje zegt dat dit goed is. Dat dit jouw weg is, ook al gaat iedereen een andere.

Dat is mijn les van dit jaar. Dat tikkeltje rebelse stemmetje in mij dat niet wil doen wat iedereen doet, daar zit een stukje van mijn kern in (en ook een stukje eigenwijsheid, maar hé, dat kan nooit kwaad 😉). En die kern, die fluisterende stem in mij, die heeft het vanaf nu voor het zeggen. Die gaat mij leiden vanaf nu, naar plekken die ik zelf nog niet kan bedenken. Naar plekken waar ik moet zijn.

En dan deel twee van de opdracht: wat heb jij aan deze les? Ik hoop ten eerste dat je hier inspiratie uithaalt. Dat het je aanmoedigt om toch vooral jezelf te zijn, en te doen wat past bij jou. Ik weet als geen ander dat dat niet makkelijk is. Ik vind mezelf nog regelmatig in situaties waarin ik me toch weer aanpas aan mijn omgeving, of mijn belemmerende overtuigingen een loopje met me nemen. Maar hoe vaak je ook afdwaalt, je kunt telkens terug naar die kern. Naar jou binnenste, dat jou de waarheid vertelt. Terwijl ik dit schrijf voel ik het gloeien bij mezelf, ik hoop dat jij dat ook ervaart!

Verder hoop ik je een zetje te geven om jezelf meer te laten zien. Als persoon, maar vooral als je ondernemer bent. Want door jezelf te laten zien, ga jij laten zien dat je anders bent dan al die anderen. Dat jij jij bent. En dat is spannend, want wat als mensen je niet leuk vinden? Tja, wat dan. Meestal is het antwoord op die vraag veel minder eng dan die vraag zelf. Dus hoop ik je dat zetje te geven. Om die vraag te beantwoorden met het ophalen van je schouders en er gewoon lekker voor te gaan. Gewoon lekker jezelf te laten zien. Want ik beloof je, er zitten mensen op jou te wachten. Er zijn mensen (veel zelfs) die je leuk gaan vinden, en die voor jou gaan kiezen. Niet alleen omdat je goed bent in wat je doet, maar ook en misschien wel vooral omdat jij jij bent. Die jou kiezen om jou.

Magisch vind ik dat. En naast dat ik je fijne feestdagen wens, wens ik je dat van harte toe. Ga maar doen, je mag. Het is jouw tijd, je licht mag stralen. Ik hoop je daarmee te helpen. Met dit bericht, met andere berichten of met een traject. Wat jij nodig hebt.

I see the irony van deze les en het feit dat ik nu toch een bericht heb geschreven omdat iemand anders het me zei 😉 Ik ga nu even zitten kniezen in een hoekje omdat ik het toch heb gedaan. Maar niet lang hoor. Want die andere boodschap vind ik zo mooi, dat ik daar een potje blij om ga zitten zijn.

Fijne eigenwijze feestdagen!