In januari moest ik geopereerd worden. En dus lag de focus meer op gespannen zijn, overgeven aan de situatie en herstellen en niet op werken, verkopen en succesvol zijn.

Ik was nog nooit geopereerd, dus vond het allemaal behoorlijk spannend van te voren. Ik denk zelf altijd dat ik heel erg ‘go with the flow’ ben, maar op dit soort momenten vind ik toch vooral heel lastig dat ik niet precies weet wat er gaat gebeuren. En wat daarna komt.

Gelukkig ging alles helemaal goed, het beste scenario kwam uit en alles verloopt op rolletjes. Desondanks was ik best even uit de running. Maar heel eerlijk, eigenlijk vond ik dat wel fijn. Want waar we massaal aan het begin van het nieuwe jaar plannen maken, doelen stellen, en een soort draaiboek voor het hele jaar willen maken, heb ik die neiging niet.

In januari is het nog volop winter. Koud (meestal), guur, grauw en grijs. In je hoofd weet je dat het ooit weer lente wordt, maar er is nog niets te zien dat dat ook bevestigd. Het is nog niet zo ver. Het is eerst nog donker en het wordt pas heel langzaam ligt.

En in die energie vind ik het lastig om te bruisen en volop in de actiestand te zijn. Het voelt tegennatuurlijk. Want liever ben ik nog even stil. Ben ik nog even naar binnen gekeerd, in mijn eigen coconnetje, rustig en alleen. Dat voelt goed, dat voelt hoe het moet zijn.

Nu januari bijna om is, merk ik dat de energie verandert. De eerste tekenen van lente laten zich zien. Ik merk dat het langer licht is ’s avonds (of eigenlijk ’s middags), en ik voel aan de lucht dat die minder guur is. Het gefluit van de vogels lijkt anders te worden en het grijs lijkt iets minder grauw.

Dat voel ik ook aan mijn energie. Na de weken van naar binnen, rust en herstel, sta ik nu weer te popelen om aan de slag te gaan. Mijn hoofd bruist van de ideeën die ik liever nog vandaag dan morgen uitvoer. Mijn energielevel schiet de pan uit en ik voel dat alles trilt, klaar is om te ontploffen.

Dus is het nu weer tijd om aan de slag te gaan. In de weken dat ik op de bank lag te herstellen, deed ik mezelf één belofte: dit wordt mijn jaar. Het is gedaan met het twijfelen aan mezelf, het vechten met de angst en alles net niet doen. Nu ga ik er echt voor. En ik ben er klaar voor. 🧡