Ze wilde het zo graag op haar Eigen manier doen, ik zag en hoorde het aan alles.

We hadden een brainstormsessie over haar website. En dan met name over de teksten. Ze had al vaker hulp gehad hierbij en steevast werd haar verteld: houd het kort! Niet te veel tekst!

En dus stonden er keurige korte rijtjes op haar site met wat ze allemaal deed en wie ze kon helpen. Precies zoals haar verteld was. Maar oh wat was ze ontevreden.

Niet zo gek ook. Die rijtjes pasten helemaal niet bij haar. Ze is vrolijk, energiek en enthousiast. Bovendien weet ze heel goed wat ze kan doen en wat ze wil bereiken. Daar vertelt ze ook vurig over tijdens de brainstormsessie. En ook in haar berichten op social media schrijft ze hier graag over. Van die teksten spat haar persoonlijkheid af en daar krijgt ze dan ook vaak reacties op.

Waarom doet ze dat dan niet zo op haar website? Ik vraag het haar en zie hoe graag ze wil. Maar ja, het hoort niet zo, heeft ze geleerd. Dus doet ze het niet.

Door haar verhaal besef ik weer hoe graag ik ‘hoe het hoort’ omver trap. Want ‘omdat het zo hoort’, ‘omdat ik dat zo geleerd heb’ of ‘omdat iedereen het zo doet’ vind ik echt de verschrikkelijkste reden om iets op een bepaalde manier te doen.

Wat maakt het nou uit wat anderen zeggen of doen? Kijk liever naar of het past bij jou, of jij je er goed bij voelt. Dat is niet alleen fijner werken, het werkt ook nog eens beter. Want jouw volgers, doelgroep, jouw klanten voelen dat ook. Klinkt misschien raar, maar het is echt zo. Als jij schrijft, praat, zichtbaar bent met een goed gevoel, voelen jouw volgers dat ook. En zijn ze veel eerder geneigd om bij je te komen. Want dat voelt echt, daar zijn we naar op zoek.

Langzaam maar zeker zag ik het ook bij haar tijdens de sessie. ‘Hoe het hoort’ brokkelde langzaam af, en ‘hoe het past bij mij’ kreeg steeds meer ruimte. Aan het begin van de sessie had ze geen idee wat ze met haar site wilde, en of ze het allemaal we zelf wilde doen. Aan het eind wist ze dat allebei precies.

De volgende dag al kreeg ik een berichtje van haar: ‘Na ons gesprek heb ik direct drie pagina’s herschreven. Wil je even meekijken of het nu meer mij is?’ Vol verwachting ging ik naar haar website, en wat ik zag toverde een grote trotse glimlach op mijn gezicht. Ja, dit was helemaal jou!

Wat doe jij omdat het zo hoort? En mag ik je helpen daar vanaf te komen? Plan een Drempel-gesprek in, dan schoppen we het samen lekker omver.