Er zijn een miljoen manieren om je marketing te doen. Er is er niet één goed of fout als je het mij vraagt. Maar ze geven je wel een ander resultaat. Vooral van binnen bij jou.

Heel grofweg verdeel ik marketing even in twee manieren: door te forceren of vanuit flow.

Als je marketing forceert, dan doe je aan marketing omdat het moet. Omdat het zo hoort, omdat je weet dat je het nodig hebt om klanten te krijgen. Je hebt ergens geleerd hoe je het moet doen. Uit een cursus of boek, via een challenge of van een businesscoach. Of je hebt heel goed afgekeken hoe anderen het doen en hebt hun manier overgenomen.

Je hebt een vast plan, of vindt dat je een vast plan zou moeten hebben. Een contentplanning met een strategie erachter. Een strategie van groei, van doelen halen en omzet genereren. Je houdt je cijfers in de gaten en past daar je strategie op aan (al snap je eigenlijk weinig van wat die cijfers je zeggen).

Kortom: je doet wat je geleerd is. Je weet wat je doet, werkt er hard aan en houdt het resultaat en je doelen scherp in de gaten.

Dan heb je de flow. Ik zie dat als een soort golven, als deining. Je gaat omhoog en omlaag. En in plaats van heel hard zwemmen om ergens te komen, laat je je drijven op de golven. Of de golven nou heel hoog zijn of je net tussen twee golven inzit, je durft achterover te leunen. Je weet dat de golven erbij horen. Dat de zee er niet op uit is om je te laten verdrinken, of je keihard te laten zwemmen. De zee is er om je te dragen.

Wat heeft dat marketing te maken? Nou, als je mee kunt deinen op de golven betekent dat dat je vanuit rust kunt werken (en leven). Dat is dus het tegenovergestelde van forceren. Het betekent dat je bij je eigen energie kunt blijven. Ongeacht de situatie. Of er nou hoge pieken of diepe dalen zijn in je bedrijf, jij weet wie je bent en blijft vanuit je eigen diepe bron ondernemen.

En dus ook aan je marketing werken. Je forceert niks, je gaat mee op de flow. Je laat het moment je inspiratie geven, luistert naar je innerlijke stem en doet wat die je ingeeft. Je vertrouwt op je gevoel, ook in je marketing. Je hebt geen strakke planning die je af moet werken, maar luistert naar jezelf, naar je eigen energie en de energie van je bedrijf. Dat is je vertrekpunt voor je marketing. Altijd.

Forceren gaat over hard werken, over pushen. Over dingen doen omdat het moet, omdat het zo hoort. Het gaat over de marketing zoals die ons geleerd wordt, de harde manier. Het is je doelen halen, maar dan helemaal leeg zijn. Geen energie krijgen, geen plezier eraan beleven.

Flow is vertrouwen. Op je gevoel, je intuïtie, op jezelf. Flow is zachter, maar niet zwak of slap. Flow kan ijzersterk zijn, kan je resultaat geven, helpen je doelen te halen. Maar op een heel andere manier. Op een lichte en luchtige manier. Op een manier die naadloos aansluit bij wie jij bent. Een manier die energie geeft in plaats van neemt. En vaak op een hele andere manier dan je van te voren had bedacht.

Als je nu naar je eigen marketing kijkt, welke manier pas jij dan toe? Ben jij aan het forceren? Is marketing hard werken voor jou? Of werk jij vanuit je flow? Vanuit vertrouwen op jezelf, vanuit verbinding?

Welke manier zou je willen?

Wil jij van forceren naar flow gaan? Wil jij ontdekken wat jouw flow is? Wil je leren luisteren naar je gevoel, naar je diepste binnenste en daarop leren vertrouwen?

Doe dan mee met de workshop Marketing op Jouw Manier. Tijdens de workshop gaan we kijken hoe marketing weer leuk, licht en luchtig kan worden voor jou. We laten alle opgelegde marketingtrucjes en -maniertjes los zodat er ruimte komt voor jouw persoonlijkheid. Meer eigenheid, meer jij, zodat jij kunt schitteren.

Het mag weer leuk zijn, vanuit flow. Zodat het meer als vanzelf gaat en je er minder moeite voor hoeft te doen.

Hoe klinkt dat?

Lees meer en meld je aan. Ik zie je graag 🧡

 

Pssst. Ben je nieuwsgierig naar hoe ik marketing doe? Of ik forceer, of werk vanuit flow? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Daarin vertel ik je heel openhartig over mijn ervaringen en inzichten. Zodat jij van mijn lessen kunt leren.